• Cosy Den presents: FOSCA (UK) + FRIDAY BRIDGE with DJs Ville (Cats on Fire) + TBA at Landet, LM Ericssons väg 27, Stockholm - Wednesday the 26th of March, 19-00, 80 kr and 18 yrs
 • DJ set and records for sale at INDIEGRANSKAUEN! Live: Je Suis Animal (NO/UK) + The Megaphonic Thrift (NO) + The April Skies (NO) + TBA in Bergen, Norway - Saturday the 26th of April, details coming soon!
 • Cosy Recordings (Karin + Mattias) dj set and records for sale at KLUBB POPULÄR! Live: Elenette + Palpitation at Storan, Kungsparken 1, Gothenburg - Saturday the 17th of May, 22-03, X0 kr and 20 yrs
 • DJ set and records for sale at HIT THE NORTH! Live: Elenette + TBA in Hamburg, Germany - Friday the 4th of July, details coming soon!
 • Cosy Den at Myspace - Youtube - Mail/MSN - Distro - LastFm - Facebook
 • onsdag, maj 31, 2006

  Tvåhundrakronorsöl?  Idag ger sig Jerry Boman på fildelarna. Det här är ett svar till honom.

  Rätt uppenbart att du försöker provocera. Rätt dumt av mig att nappa. Men det du skriver går inte riktigt ihop.

  När det handlar om "några tior" för en skiva är det ju självklart att man langar upp dem. Och så tror jag de flesta tänker - annars skulle jag ju inte ha en distroverksamhet där jag exempelvis säljer skivor med Penny Century, vars låtar man ändå kan ladda ner på deras hemsida. Att jag köpte loss skivor av dem från Martin Hanberg berodde på att jag dels tycker om musiken och vill stödja deras initiativ, dels vill ha ett ex med det snygga handtryckta omslaget, och dels tror att fler vill det.

  Med den verklighet vi har idag är det upp till artisterna själva att se till att man får något fint i handen när man köper skivan, och inte bara en plastbit. Vissa anammar detta. Därför har vi idag cdr-bolag som ger ut fysiska skivor med band som till allra största delen ändå skänker bort låtarna på sina hemsidor. Dessa bolag ser till att ge sina kunder något extra, därför blir de också av med sina skivor. Till skillnad från Whyte Seeds. Eller Morrissey, som numera trycker upp deluxe editions och DVD-singlar. Re-issue, re-package. Samtidigt lackar han ur och hotar stämma en fansajt då hans nya video kommer ut på nätet en vecka tidigare än vad som var meningen. Ser du sambandet?

  Men det är inte alltid det handlar om "några tior". Jag har inte råd att köpa skivor för 200:- styck. Jag är alldeles för musikintresserad för att inte bli ruinerad och hamna på gatan om jag skulle börja göra det. Du får säkerligen skivor i handen ganska ofta, kanske tillräckligt ofta för att du ska ha mycket spännande musik att lyssna på. Jag får också skivor i handen ibland, från folk som vill spela på Cosy. Alla lever inte i den verkligheten. För alla räcker det inte att skippa sista ölen. Vart dricker du din öl, förresten? Där jag dricker min kostar den inte 200:-.

  Du hade aldrig fått se Don Lennon på Underjorden om jag inte laddat ner hans skivor först - för att sedan köpa dem direkt av honom. Fyra för trehundra är ett bra paketpris och det är skönt att se pengarna gå rakt ner i hans ficka (trots att jag gick 1100 back den kvällen). Tror du jag känner mig dum tror du fel.

  Av de band som inte har gubbmycket pengar är det idag bara Whyte Seeds kvar som propagerar och skriver på listor mot fildelning. Vad det beror på kan man bara spekulera i. Antagligen har det med saken att göra att de helt enkelt inte gör tillräckligt bra musik för vare sig ZTV eller indiekidsen. Tough luck och inte fildelarnas problem.

  21 Comments:

  Blogger Ludwig T said...

  Det är även värt att notera att de stora pengarna fortfarande går till de stora mastodontbolagen, inte till musikerna. De musiker som de facto kan kräva en fet profit på sålda album är svindlande få.
  Sedan ska vi också ta hänsyn till alla de musiker som gått hädan, men vars verk fortfarande girigt övervakas av de stora bolagen som vill ha evig upphovsrätt. Det gagnar ju knappast artisten i fråga. Men icke sa nicke, sådan upphovsrätt hålls det också stenhårt på.
  Det är bara blåöga naivister som använder argumentet "musikerna måste kunna leva på sin musik!". Tyvärr går det argumentet inte hem. Särskilt inte i Sverige.

  5/31/2006 08:00:00 em  
  Blogger Mattias said...

  Sant. Jag valde dock att tro att detta är något även Jerry känner till. Förhoppningsvis är väl så fallet?

  5/31/2006 08:08:00 em  
  Anonymous Anonym said...

  har polisen verkligen inget bättre för sig??

  6/01/2006 12:18:00 fm  
  Blogger Mattias said...

  Repression, mina vänner, repression. Citerar en sammanfattning:

  "Så på kort tid har de stängt ner svartablocket.com (som hostade b.la peppbrigaden, anarkistiska studier, antifascistiska skinheads och hop louie) samt piratbyrån, the pirate bay, planka.nu, swebits.org och asiandvdclub.org. Plus att dom var inne och härjade på 44an, lät nazis attackera ingen människa är illegal flera gånger och stoppade vår man Topp-Petter från att jobba på SVT."

  6/01/2006 12:38:00 fm  
  Anonymous Andreas said...

  http://www.programbar.se/namninsamling/index.php?sida=2&nid=141

  6/01/2006 01:30:00 fm  
  Blogger Fredrik Lindholm said...

  "Men det är inte alltid det handlar om "några tior". Jag har inte råd att köpa skivor för 200:- styck. Jag är alldeles för musikintresserad för att inte bli ruinerad och hamna på gatan om jag skulle börja göra det."

  Här spelar man på världens minsta fiol en klagolåt för dig.

  6/01/2006 08:00:00 fm  
  Blogger Mattias said...

  Vik hädan, forumtroll.

  6/01/2006 08:20:00 fm  
  Anonymous Masthuggets ungdomsgård said...

  http://www.thejetsetjunta.se/?p=466#comments

  6/01/2006 08:28:00 fm  
  Anonymous Anonym said...

  och jag spelar på en ostämd bastuba för dig freddydydyd lindholm. förringa hur mycket du vill, men det kostar de facto inte några tior, vilket det lätt skulle kunna göra. alla skulle kunna bli mätta och glada. men det gör det inte. och det är problematiskt.

  6/01/2006 08:31:00 fm  
  Anonymous Adrian said...

  Bra rutet! =)

  Nu vet vi alla att stödet för TPB är stort, säkert större än motståndet... och några digitala protestlistor har skapats, men som någon sa på TPB-bloggen, det behövs pengar, inte namnunderskrifter!

  Har ni inte något bankgiro-nummer eller liknande som ni kan lägga upp på TPB.org? Jag tänker definitivt skänka en hundring eller två.

  There's no power like the power of the people... ;-)

  6/01/2006 08:44:00 fm  
  Blogger penny century said...

  Fel Penny Century länk. pennycentury.se ska det vara, inte .net

  6/01/2006 11:08:00 fm  
  Blogger Mattias said...

  Bra rutet, Penny!

  6/01/2006 11:23:00 fm  
  Anonymous Anonym said...

  Vart på Penny Century-hemsidan kan man ladda ner låtarna?

  /Helmer Dahl

  6/01/2006 02:10:00 em  
  Blogger Jerry Boman said...

  Någon form av svar åt alla. (ger mig in i elden igen)

  Nej det finns mig veterligen ingen öl som kostar 170 pix eller mer. Om det vore så skulle jag inte dricka den.
  Mina öl brukar kosta 20-30 spänn max.
  Alltså, jag köper mina skivor för 20 – 30 spänn. Så enkelt var det med det.
  Jag tycker det är för djävligt att de skall kränga skivor för närmare 200 spänn.

  Ett exempel (ok, det är en kass artist med bortse från det)
  En gång i forntiden gav sig den kände Petter för första gången ut i fildelar debatten. Han skrev då en debattartikel i en större morgontidning och förklarade varför skivan kostar så mycket som den gör.
  Han skrev bland annat att vi, köparna, måste förstå att det inte bara är han som skall ha pengar. Det är marknadsförare, assistenter, distributörer, bokare och sminköser.

  Men alltså Petter, vi vill ju inte betala för din sminkös! Vi kanske vill betala för din musik, de dig pengarna (om vi nu mot förmodan skulle gilla det du gör)
  Jag skiter i om du är snygg på något skivomslag, gillar jag musik så får du en slant för det.
  Är det tillräckligt bra så får du ju sålt de skivor som du förtjänar, utan marknasförare.

  Men det betyder inte att man vill sno Petter på hans pengar, han skall ju också ha en liten macka på borde att smaska på.
  Om man bara visste att pengarna gick till artisten så vore ju allt enkelt.

  Visst specialisering är bra. Alla kan inte vara bra på allt.
  Men tyvärr så blir ju inte musiken bättre för att vissa artister har den förmånen att ha tex ett bokningsbolag. Om man med specialisering då menar att artisten/bandet kan koncentrera sig på sin musik så borde det ju bli bättre musik med bokningsbolag?
  Och vad bokningsbolagen har för existens berättigande vet inte jag. Har pratat med några klubbarrangör och de har då aldrig hört av något bokningsbolag som promotat artisten, men pengar av bandet skall de ha så fort det blir spelning.

  Vad gäller skivbolag så älskar jag de små, de som gör det här av själ och hjärta. De som viker sig dubbla för att få ut ”sin” artist. Ofta går det back eller med superliten vinst. Men det gör inget, för de vet att de gjort några andra människor lyckliga. De människorna bakom de där skivbolagen är bra människor. Det här gäller även för de fina klubb/spelnings arrangörer som går back fler gånger i rad. Jag älskar er!
  De dåliga, som jag inte älskar, finns bakom stora träskrivbord i snygga lokaler på Öfre Östermalm. De som tar ut hisskelig procent på pengarna en artist får in.
  De bokare och promotorer som har egen sminkös.

  Jag står inte på de storas sida skall ni veta. Jag vill ha det nära, köpa saker direkt ur handen på folk.
  Kalla mig naiv, kalla mig ideallist, kalla mig CP (kalla mig inte fjant för det är inget argument) men jag vill bara att människor skall få hålla på med det som de älskar mest, att göra musik och spela upp den för andra. För mig kanske det inte finns något annat sätt än att ge dem lite pengar i väntan på medborgarlön.
  Vill ni inte ha mina pengar så är det ok det också.

  (jag menar inte att ge pengarna till kassa band, utan bara de bra och fantastiska banden som berör mig och min trasiga själ)

  6/01/2006 02:14:00 em  
  Anonymous Anonym said...

  Helmer: det ska gå på nått jävla krångligt sätt på hemsidan (flash, du vet). annars så finns ju alltid www.myspace.com/pennycentury

  6/01/2006 03:12:00 em  
  Blogger Mattias said...

  Helmer!
  Penny Century kan du tanka här:
  http://www.slangbella.se/pc/musik.htm
  Fem EP's och lite lösa låtar.

  6/01/2006 04:08:00 em  
  Anonymous Kalle said...

  åhh kanal lokal, så jävla bra. Perfekt att se när man är sjuk, jag ser även repriserna på latinomannens flummiga repotage.

  6/01/2006 07:30:00 em  
  Anonymous Anonym said...

  personangrepp//

  jerry: hur fan kan du vara reporter när ditt språk suger så mycket röf?

  //personangrepp


  sen en konkret och relevant fråga: sen när fan ska folk kunna leva på sin musik? sen när ska man kunna jobba ett halvår med att göra något(t.ex musik) och sedan kunna leva på detta en längre tid? sen när kan jag sitta i kassan på ica ett halvår och sen dra in royalties på detta i flera år efter? varför ska det vara annorlunda för musiker? sug på den.

  förövrigt är det väl ingen som har problem med att band säljer sina skivor till balla nöjesreportrar eller vanligt folk för några tior. jag köper skivor. att hävda detta innebär däremot inte att man med nödvändighet måste sätta sig mot fildelning. fildelning bidrar till ett rikt och kreativt kulturliv, ett demokratiskt samhälleligt utbyte av musik och annan kultur. på samma sätt som spelningar och skivförsäljning.
  att som du (jerry) spela allan och sticka ut näsan genom dumma uttalanden om att fildelning och skivförsäljning (och ett musikliv) står mot varandra är inget annat än hybrisinducerat åsiktsrunkeri. det finns inget motsatsförhållande! allt som stödjer ett demokratiskt och aktivt kulturliv SKA främjas!

  förövrigt, orka skaffa en användare här liksom/Love L

  6/01/2006 08:03:00 em  
  Anonymous jyrki said...

  Många vettiga åsikter och många starka viljor. Jag kan väl inte bidra med så mycket, men som jag har upplevt det så måste man sälja en bit av sina ideal om man ska överleva som artist. The Shins, mc donalds, tiger lou, o.c. Ja, osv. Det är där pengarna finns för artisterna, uppe i kapitalistiska rövar! (drar alla över en kam och får ut lite aggretioner haha) Dvs om man är en "liten" artist. Folk tror ibland att alla dessa artister som uppmärksammas här och var, och som får spelningar här och var, de tror att det är enbart för deras musik. NEJ! Det beror på att någon sitter och skickar ut en massa skivor, och mest av allt, att folk sitter och laddar ner det. utan fildelningen skulle vi inte ens ha hälften av det live utbudet vi har i dag. Pga att arrangörerna inte skulle få dit folk för att se ett band som folk inte känner till, så enkelt är det. Att skivorna sen kostar så mycket som de gör, det är för att de betalar en massa för pr, distrubition, studios, etc etc. Det hela handlar ju inte enbart om vad skivorna kostar, man kan faktiskt vara en medveten konsument. Hej, dollarn låg i 6kr förra året. Beställde en hel del skivor, album för 90pix inkl. frakt! Annars finns det en hel del fina affärer som man kan köpa skivor hos, album för kanske 129-149kr. Men oftast är det så att distrubitörerna vill ha en så hög summa för en skiva (som kostar kanske 6-15kr att tillverka) som återsäljaren måste sätta ett så högt pris för. Handlar om profit och onödiga utgifter som petters smink haha. Nu får det räcka för mig, hytter med näven och stampar med foten och tänker. Jävlar vad bra fat tulips är!

  6/02/2006 11:20:00 fm  
  Anonymous jyrki said...

  glömde en sak, dessa som får sina låtar spelade i tv-reklamer och tv-serier osv. de får inte heller det enabrt pga musiken, nej, de får det för att de har någon (skivbolaget) som betalar ett företag som sköter förhandlingar osv med tv-bolagen osv... slicka min röv så slickar jag din.

  6/02/2006 11:28:00 fm  
  Anonymous Anonym said...

  det förekommer en viss sammanblandning av de två olika penny century här tror jag: bandet penny century som det skrivs om i texten och som finns på pennycentury.se och enmansakten penny century (vars låtar man kan ladda ner på slangbella-andressen mattias tipsade om) som finns på pennycentury.nu /ordning och reda

  6/08/2006 10:38:00 fm  

  Skicka en kommentar

  << Home